Αρχική σελίδα » Επιστημονικό Έργο » ΚΕΑΕΣ

Το Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (Κ.Ε.Α.Ε.Σ.) Ιδρύθηκε το 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απετέλεσε ένα από τα επιστημονικά Κέντρα του Τομέα Ψυχολογίας.

 Σκοπός του  ήταν η έρευνα σε θέματα επαγγελματικής συμβουλευτικής και επαγγελματικής ανάπτυξης του ατόμου καθώς και η αξιολόγηση της επαγγελματικής προσωπικότητας με τη βοήθεια ειδικών ψυχομετρικών εργαλείων. Διευθύντρια του Κέντρου διετέλεσε η Καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης κ. Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου.

Αποστολή  του  Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική  ήταν:

  • Η διεξαγωγή ερευνών στον Ελληνικό πληθυσμό γενικό και ειδικές ομάδες- με στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της πρακτικής της επαγγελματικής συμβουλευτικής και του προσανατολισμού.
  • Η διεξαγωγή ανάλογων ερευνών σε συνεργασία με άλλες χώρες.
  • Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση προγραμμάτων επαγγελματικής συμβουλευτικής και καθοδήγησης, με τη συνεργασία συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η κατασκευή ή/και προσαρμογή και στάθμιση ψυχομετρικών και άλλων εργαλείων μέτρησης επαγγελματικών ενδιαφερόντων, κλίσεων, ικανοτήτων κλπ.
  • Διδακτικό –επιμορφωτικό έργο.

Το Κέντρο χρησιμοποιήθηκε και  ως μονάδα εκπαίδευσης, έρευνας και πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Προγράμματος Ψυχολογίας και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός».

Το ΚΕΑΕΣ ανέπτυξε  σημαντικό διδακτικό, επιμορφωτικό και ερευνητικό έργο (βλ. ιστοσελίδα www.keaes.uoa.ppp.gr) μέχρι το 2016, οπότε και  συνενώθηκε με το Κέντρο Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΣΕΠ) του Τομέα Παιδαγωγικής και μετεξελίχθηκε στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής «Μιχάλης Κασσωτάκης».