Αρχική σελίδα » ECADOC Summer School

 

ΠΕΜΠΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Τι είναι το θερινό σχολείο του Ευρωπαϊκού Διδακτορικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής;

Το «Ευρωπαϊκό Διδακτορικό Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής» (http://larios.psy.unipd.it/ecadoc/) αποτελεί μια από κοινού πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τον Επαγγελματικό Σχεδιασμό και την Επαγγελματική Συμβουλευτική» (European Society for Vocational Designing and Career Counselling - ESVDC) και του «Ιδρύματος για την Καινοτομία στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική στην Ευρώπη» (Foundation of the Network for Innovation in Career Guidance and Counselling in Europe -NICE Foundation). Υποστηρίζεται από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από περισσότερες από 15 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Διδακτορικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο να παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη εκπαίδευση σε υποψήφιους διδάκτορες στον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής. Η διοργάνωση θερινών σχολείων στα οποία συμμετέχουν πάνω από 20 διδακτορικοί ερευνητές συμβάλλουν όχι απλώς στο να αποκομίσουν εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα τους, αλλά ουσιαστικά στο να δημιουργηθεί μια νέα κοινότητα από μελλοντικούς ακαδημαϊκούς στον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στα τέσσερα θερινά σχολεία που προηγήθηκαν (στην Πάδοβα, το Παρίσι, τη Λωζάννη και το Μανχάιμ) συμμετείχαν πάνω από 120 ερευνητές από περισσότερες από 30 χώρες. Οι διδακτορικοί ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν και να συνεργαστούν με μερικούς από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως καθηγητές πανεπιστημίου στον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Jenny Bimrose (University of Warwick), Laura Nota (University of Padova), Fond van de Vijver (University of Tilburg), Maria Eduarda Duarte (University of Lisboa), Ronald Sultana (University of Malta), Heizel Reid (Canterbury Christ Church University), Jerome Rossier (University of Lausanne).


Το 5ο Θερινό Σχολείο του Ευρωπαϊκού Διδακτορικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στην Αθήνα

Το Θερινό Σχολείο του 2018 διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Επαγγελματικής Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση & την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ). Επικεφαλής της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τους Despoina Sidiropoulou-Dimakakou (National & Kapodistrian University of Athens), Laurent Sovet (Paris Descartes University), Rie Tomsen (Aarhus University), και Peter C. Weber (University of Applied Labour Studies - HdBA, Mannheim), ήταν ο Δρ. Νίκος Δρόσος.  Συνολικά επελέγησαν να συμμετέχουν 23 διδακτορικοί ερευνητές από 12 χώρες.  Οι νέοι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ερευνητική τους δουλειά, να έρθουν σε επαφή με άλλους ερευνητές με κοινά ενδιαφέροντα και να συζητήσουν μελλοντικές καινοτόμες ερευνητικές συνεργασίες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής και του προσανατολισμού.

Το θερινό σχολείο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και εργαστήρια σε ένα ευρύ πλαίσιο θεματικών ενοτήτων.   Περιλαμβάνονταν παρουσιάσεις σχετικές με τις σύγχρονες προκλήσεις που έχουν ανακύψει λόγω των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών,  όπως τα χαρακτηριστικά και η επαγγελματική συμβουλευτική σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (Anouk Jasmine Albien, Nikos Drosos, Antonis Korfiatis και Anthony Vernon Naidoo), η διαχείριση ανθρωπίνων πόρων (Peter Weber) και οι νέες προσεγγίσεις στην επαγγελματική συμβουλευτική (Laurent Sovet και Rie Tomsen). Επιπλέον έλαβαν χώρα ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που στόχευαν στην παρουσίαση εξειδικευμένων ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων έρευνας (Nikos Drosos, Philia Issari, Athanasios Verdis, και Peter Weber). Ακόμη, μερικές παρουσιάσεις στόχευαν στην προετοιμασία των διδακτορικών ερευνητών ώστε να αναλάβουν τον μελλοντικό ακαδημαϊκό τους ρόλο, να έχουν περισσότερες δημοσιεύσεις σε αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά (Jérôme Rossier), και να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ερευνητικά κονδύλια (Laurent Sovet). Τέλος, δύο διακεκριμένοι προσκεκλημένοι καθηγητές έδωσαν διαλέξεις σε σχέση με το πώς μπορούν οι σύμβουλοι να βοηθήσουν τους πελάτες στη λήψη αποφάσεων (Itamar Gati)  και ξεκίνησαν ένα γόνιμο διάλογο για τα όρια του συμβούλου και το πώς μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τους πελάτες (Maria Eduarda Duarte). Το πρόγραμμα και τα αναλυτικά βιογραφικά των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Το θερινό σχολείο της Αθήνας περιλάμβανε, επίσης, αρκετές πολιτισμικές δραστηριότητες: (α) Ξενάγηση στο Εθνικό & Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, (β) δείπνο σε μια παραδοσιακή ελληνική «ταβέρνα» στην Πλάκα, (γ) παρακολούθηση θεατρικής παράστασης από το Θεατρικό Όμιλο της ΠΕΨΑΕΕ (https://www.youtube.com/watch?v=2Dji4n4Yi04) και (δ) εκδρομή στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Το Θερινό Σχολείο του 2019 θα λάβει χώρα στη Μάλτα με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον καθηγητή DrRonald Sultana.